Info PGB

PGB


 


Persoon Gebonden Budget


AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten) is een volksverzekering waarmee de overheid de kosten betaalt die niet in het ziekenfondspakket zitten. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van deze kosten, moet u geïndiceerd worden. Het moet duidelijk zijn dat u recht heeft op een budget uit deze verzekering. Het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) beslist of u hier recht op heeft. Hiervoor moet u een aanvraag indienen op een, daarvoor speciaal ontworpen formulier. Deze kunt u downloaden via onze website.


Als u een indicatie krijgt dan wordt deze doorgestuurd naar het Zorgkantoor en zij dragen zorg voor de uitvoering ervan. U heeft dan een keuze om het budget uit te laten betalen als, ZIN (zorg in natura) of als PGB. Zorg in natura betekent dat de instelling waarvan u zorg ontvangt direct door het zorgkantoor wordt betaald. Een PGB wordt aan u persoonlijk, als budgethouder, uitbetaald. U moet dan zelf de zorg inkopen. Per 6 maanden moet u uw uitgaven verantwoorden bij het zorgkantoor en opgeven aan wie en hoeveel u betaald heeft. Van elke zorgverlener moet u een zorgovereenkomst hebben. Deze zorgovereenkomst kunt u downloaden via onze website. Een PGB geeft u de mogelijkheid zelf te beslissen wie u de zorg geeft die u nodig heeft. En als u niet tevreden bent over de kwaliteit dan stopt u de overeenkomst en neemt iemand anders die beter bij u past.


Voor kinderen die, vanwege een beperking, een achterstand hebben in het basis onderwijs, kunnen wij een aanvraag indienen voor Speciaal Onderwijs (SO) bij het CvI (Commissie voor Indicatie SO). Zodra door het CvI een indicatie voor SO afgegeven wordt kunnen de ouders beslissen om te kiezen voor een “rugzakje”. Wij zijn instaat zowel de school als de ouders hierin te adviseren en te ondersteunen.